1. De Spelregels

De spelregels

Aan het begin van een potje dammen, hebben beide spelers 20 schijven. Deze staan op dezelfde manier op het bord, als in het plaatje hiernaast. Let er op dat in de rechter bovenhoek een donker veld moet zijn.

Voor dat een we beginnen geven de spelers elkaar een hand. Wit mag beginnen, dat is de eerste regel.

Regel 1: Wit begint

Om de beurt mogen de spelers een schijf verzetten of met een schijf slaan. Je kunt een schijf slaan als je over een schijf van je tegenspeler kan “springen”. Je kan zelfs meerdere schijven in één keer slaan. Er zijn twee belangrijke regels over het slaan. De eerste is dat slaan verplicht is. Als je kunt slaan, moet je dus ook slaan. De tweede is dat meerslag voor gaat. Je bent dus verplicht om zo veel mogelijk stenen te slaan. Hierbij maakt het niet uit of je met een dam of met een gewone schijf slaat.

Regel 2: Slaan is verplicht

Regel 3: Meerslag gaat voor, (damslag niet!)

Er is nog een belangrijke regel bij het dammen. Als je een schijf hebt aangeraakt, dan ben je verplicht om het te zetten. Je mag dan nog wel kiezen welke kant je deze schijf op zet.

Regel 4: Aanraken is zetten

Misschien weet je al wat een dam is, misschien ook niet. Je krijgt een dam als je met een schijf de overkant van het bord bereikt. Je zet dan een extra schijf op de schijf die de overkant heeft bereikt. Dit noem je een dam. Met een dam kun je meer dan een gewone schijf. Hierover later meer.


Het einde van de partij

Je hebt gewonnen als je tegenspeler niet meer kan zetten. Dit kan zijn als zijn of haar schijven van het bord af zijn of als de overgebleven schijven vast staan. Als je al weet dat je gaat verliezen kun je ook opgeven. Het kan ook zijn dat beide spelers niet meer kunnen winnen. De partij eindigt dan in een remise. Dit is hetzelfde als een gelijkspel. Je kunt je tegenstander ook tijdens een partij al remise aanbieden.


Leren slaan

We beginnen met een van de belangrijkste dingen tijdens het dammen, goed kunnen slaan. Als het goed is weet je al twee dingen over slaan.

1: Slaan is verplicht       2: Meerslag gaat voor

Geef de correcte manier van slaan aan. Wit is overal aan zet.


Probeer het nu zelf:

    

    

 

Advertentie
reacties
  1. Trudi schreef:

    Dank je voor de spelregels. Fijn dat er een filmpje bij is.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s